Kembali

www.muzikrock.com

Dulu, kini & selamanya...
www.muzikrock.com

SENARAI
ARTIS/BAND
KARYAWAN
KOMPILASI
KONSERT

ISTIMEWA
FOTO & GRAFIK
ARTIKEL & ULASAN
SENIKATA

MEDIA
AUDIO
VIDEO

KEDAI
MUZIKROCK.COM/SHOP

Join MUZIKROCK facebook

Flyer muzikrock.com

2 Mei 2010

1 Mei 2010

16 - 21 Februari, 2010


Blog 2010 Arkib Blog
2006
| 2007 | 2008 | 2009 | 2010
RSS Feed - untuk melanggan blog

17 April 2010
Empat bulan tak kemaskini laman web dan blog ni. Banyak juga perkara baik dan kurang baik berlaku sepanjang tempoh tersebut. Pertama sekali diucapkan terima kasih kepada semua pembeli Poster Kalendar Rock Kapak 2010. Kepada sesiapa yang telah menempah poster tersebut dalam bulan April ini, anda masih boleh membuat pembayaran bagi mendapatkan poster tersebut sebelum ia menjadi milik orang lain. Sementara itu, pengeluaran produk Muzik Rock Shop yang seterusnya agak terganggu dan sehingga kini masih tertangguh untuk dikeluarkan. Jadi diharapkan anda dapat bersabar dan menunggu pengumuman yang seterusnya.

Terdapat dua persembahan muzik rock yang dirancang pada awal tahun ini yang tidak dapat diteruskan. Seperti yang telah dipaparkan di sini sebelum ini, Konsert Radio Rosak dan Konsert Tour Ella telah ditangguhkan sehingga ke tarikh baru yang akan diumumkan nanti. Manakala Konsert Tour Search ke Dublin, London dan Livepool pula telah berjalan lancar pada bulan Februari yang lalu dan melakar satu sejarah baru yang mungkin akan menjadi satu ikutan buat artis/band rock lain pula selepas ini.

Pengeluaran album muzik rock pula walaupun masih agak suram (begitu juga dengan genre muzik lain), tetapi boleh dikatakan pengeluaran album baru masih menjadi satu agenda penting dalam memartabatkan muzik rock. Walau bagaimanapun, penghasilan sesuatu album baru sahaja tidak cukup sekiranya ia tidak mampu menghasilkan lagu-lagu dan susunan muzik yang hebat untuk dibanggakan. Mungkin itulah kesan kesuraman penghasilan dan penjualan album terhadap hasil kualiti karya muzik, di mana pada suatu masa dahulu pengeluaran album begitu rancak dan bersaing hebat hingga setiap keluaran perlu dan boleh dikatakan wajib menghasilkan sebuah lagu 'pembunuh' untuk bersaing sesama sendiri. Tetapi kini tanpa persaingan yang banyak, lagu-lagu yang dihasilkan hanya sekadar boleh didengar sekali dan tidak cukup hebat untuk menjadi siulan (dalam masa sekarang, bahan download) orang ramai.

Antara album terbaru di pasaran ialah Wings - 21st Anniversary Live At Planet Hollywood yang turut dikeluarkan dalam format vcd. Album dan video tersebut boleh dikatakan satu produk yang perlu dimiliki oleh semua peminat rock (untuk peminat Wings adalah wajib) kerana ia menggabungkan hampir semua anggota asal Wings. Selain Wings, album terutamanya video tersebut memaparkan permainan gitar hebat daripada Hillary yang menjadi pemuzik undangan dalam separuh daripada keseluruhan persembahan istimewa tersebut.

MAY pula telah tampil dengan album kompilasi Terunggul 1986-2009. Pada kulit album tersebut, MAY digelar sebagai The Emperor Of Heavy Metal! Menariknya album CD berkembar ini kerana lagu-lagu rancak dan berat dikumpulkan dalam satu CD, manakala lagu-lagu balada dan slow rock semuanya dalam satu CD berasingan. Jika sebelum ini lagu-lagu daripada album Rahsia jarang terpilih untuk muncul dalam album kompilasi, dalam album Terunggul 1986-2009 ini terdapat 7 buah lagu daripada album Rahsia, memang menarik. Terdapat juga buku kecil yang menceritakan sejarah MAY berserta gambar-gambar lama mereka, dan untuk menjadikan album ini satu koleksi wajib para peminat MAY, terdapat 2 buah lagu ciptaan terbaru yang pada pendapat aku sangat kurang menarik (terutama sekali liriknya) berbanding semua lagu lama dalam kompilasi hebat ini.

Def-Gab-C yang telah menyepi beberapa lama hingga menimbulkan spekulasi sama ada mereka masih wujud, kini hadir dengan video terbaru berjudul FWD 08 Da Video. Seperti mana judulnya yang tertera '08' (2008), ia menjawab persoalan bahawa ini bukanlah sebenarnya satu rakaman terbaru, sebaliknya ia telah lama dihasilkan cuma baru kini dipasarkan. Mungkin ramai yang masih ingat dengan album/video RWD 0106 yang dikeluarkan pada 2006. FWD 08 ini adalah susulan daripada album RWD 0106, malah video RWD 0106 turut disertakan sekali dalam pakej terbaru video FWD 08 ini. Sekiranya album RWD 0106 dulu hanya menampilkan 3 lagu ciptaan terbaru, FWD 08 pula menampilkan 5 lagu ciptaan terbaru, manakala 3 lagu lagi ialah lagu rakaman semula. Walau bagaimanapun, FWD 08 ini hanya dikeluarkan dalam format vcd, mungkin pasaran vcd lebih menguntungkan berbanding audio CD? Tetapi keputusan untuk tidak mengeluarkan CD bagi pengedaran lagu-lagu baru sebegini hanya merugikan mereka sahaja kerana lagu-lagu baru tersebut tidak akan dimainkan di radio dalam format vcd! Malah siaran tv juga mungkin tidak akan menyiarkan rakaman video ini yang kelihatan kurang berkualiti.

Deja Voodoo Spells juga telah mengeluarkan album berbahasa Inggeris terbaru mereka berjudul Bite. Seperti album pertama mereka, album Bite ini juga menampilkan persembahan muzik yang bertenaga dan padat. Album ini juga memuatkan lagu cover tribute kepada Michael Jackson iaitu Billie Jean dalam gaya yang agak berbeza dengan lagu asal. Selain kulit album yang kelihatan menarik, satu kejutan terdapat dalam tempoh 1 minit selepas trek terakhir tamat, di mana anda boleh mendengar satu-satunya lagu berbahasa Melayu, berjudul Rock N Roll. Lagu Rock N Roll versi asal pula terdapat dalam trek ke-6. Walau bagaimanapun, album ini tidak diedarkan secara menyeluruh dan hanya terdapat di kedai-kedai muzik tertentu sahaja.

Setelah sekian lama menyepi akibat penutupan syarikat EMI Malaysia, Amuk kini muncul semula dengan album mini terbaru keluaran Warner Music (yang mengambil alih 'harta' EMI). Kenapa album mini, dan tidak album penuh? Secara logiknya tentulah kerana keadaan pasaran muzik masa kini, dan mungkin juga boleh dikatakan album pengenalan Amuk bersama syarikat baru. Album mini terbaru Amuk yang berjudul Itu Janji menampilkan 4 buah lagu ciptaan terbaru, dan untuk menjualnya dengan harga album penuh, 4 buah lagu lama dimasukkan sekali? Seperti mana pandangan aku sebelum ini terhadap lagu-lagu ciptaan terbaru masa kini, begitu juga nasibnya dengan lagu-lagu baru dalam album mini Amuk ini, yang boleh dikatakan kurang menarik berbanding lagu-lagu dalam album terdahulu.

Satu lagi bahan lama yang baru kini dikeluarkan ialah video Rock The World 8 (RTW8) dalam format dvd. Seingat aku inilah kali pertama video kompilasi RTW dikeluarkan dalam format dvd. Tetapi sayangnya keputusan untuk memilih format dvd bagi keluaran RTW kali ini tidak dipergunakan sepenuhnya bagi menghasilkan satu persembahan yang lebih menarik berbanding video kompilasi RTW yang lepas-lepas di mana format vcd digunakan lalu menghadkan tempoh masa persembahannya. Aku membuat kesimpulan bahawa video kompilasi RTW8 ini pada asalnya disunting bagi dikeluarkan dalam format vcd, tetapi keputusan akhir dibuat untuk menggunakan format dvd. Tempoh masa persembahan keseluruhan video ini (78 minit) adalah bersesuaian bagi penghasilan sebuah vcd, sedangkan keupayaan dvd diketahui boleh memasukkan lebih banyak petikan video, mungkin contohnya boleh diadakan segmen pengenalan yang lebih bagus bagi setiap artis/band yang akan dipersembahkan, atau sesi temubual, aksi belakang pentas dan sebagainya, setidak-tidaknya dapat mencapai tempoh 90 minit, kerana video kompilasi RTW8 ini menampilkan 17 artis/band yang masing-masing mempersembahkan hanya sebuah lagu. Walau bagaimanapun, aku masih suka setiap penghasilan album atau terutamanya video persembahan pentas seperti ini, yang mendokumentasikan sejarah muzik rock tempatan dalam bentuk visual, yang akan menjadi bahan penting untuk 20 tahun akan datang.

Selain itu, aku juga baru mendapatkan album terbaru Faizal Tahir berjudul Adrenalin yang tercalon dalam kategori Album Rock Terbaik untuk Anugerah Industri Muzik ke-17 (AIM17) pada 2 Mei nanti. Aku belum dengar album tersebut, tak tahulah macam mana hasilnya. Tapi yang menarik perhatian aku dalam pencalonan kategori Album Rock Terbaik, album XPDC - Rasopariso juga berjaya ke pencalonan akhir! Sama-samalah kita tunggu bakal pemenang kategori Album Rock Terbaik dan Lagu Rock Terbaik AIM17. Ada lagi aku nak cerita pasal konsert akan datang, tapi dah panjang sangat ni, sambung lain kali saja...
-

www.muzikrock.com

 


Rekabentuk laman web & pengumpulan maklumat oleh Kamal
Hakcipta laman web 2006-2010
khyswebdesign
Lain-lain hakcipta adalah terpelihara
Free counter and web stats

PENAFIAN Semua isi kandungan dan bahan-bahan dalam laman web Muzik Rock (www.muzikrock.com) ini termasuk maklumat, tulisan, gambar, senikata dan klip audio/video adalah hak milik eksklusif para individu, penulis, karyawan dan artis serta pihak media cetak, stesen TV dan syarikat rakaman yang berkaitan, sama ada dinyatakan atau pun tidak. Sebarang penyalahgunaan bahan-bahan dalam laman web ini adalah ditanggung sepenuhnya oleh mereka yang tidak bertanggungjawab tersebut

BERKHIDMAT UNTUK ROCKERS